Zomerse Pavlova

De Pavlovataart heeft me altijd gefascineerd. Ik bedoel, komaan, meringuebodem? Dat alleen al. Maar ik vroeg me nog het meeste af waar het deze naam aan te danken had.

De pavlova werd vernoemd naar een van de beroemdste ballerina's aller tijden, Anna Pavlova, en is ontstaan in Nieuw Zeeland/Australië. Over het land van herkomst bestaat blijkbaar nog wel wat discussie. De ronde vorm van de merengue zou geïnspireerd zijn op de ballettutu. Voor het hele verhaal hoef je maar even 'Pavlova' op te zoeken in Google.


Wat is nu net een Pavlovataart? Wel de taart is inderdaad even lucht en sierlijk als een ballerina. Je begint met een lekker luchtige bodem van merengue. Daarna volgt een laagje slagroom en als afwerking ga je normaal voor fruit. Er bestaan natuurlijk honderden variaties op deze taart en ook ik ging voor iets extra tussen de slagroom en het fruit.


Pavlova met mango en passievrucht

Bereiding en bakken meringue: 2,5 uur I Afwerking: 30 min


4 eiwitten

200 g fijne witte suiker

1 el maizena

250 ml salgroom

2 el poedersuiker

100 g witte chocolade

1 mango

3 passievruchten


1. Warm je oven alvast voor op 150° C.

2. Neem een bakplaat en leg hier bakpapier op. Teken hier een cirkel op van ongeveer 25 cm diameter (ik deed dit met behulp van een grote springvorm).

3. Neem een schone en droge mengkom en doe hier de eiwitten in.

4. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.

5. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en daarna de lepel maizena en blijf opkloppen tot het eiwit glanst en er zich pieken beginnen te vormen.

6. Schep de opgeklopte eiwitten in de getekende cirkel op je bakpapier en strijk mooi gelijk.

-> Als je bakpapier te veel verschuift kan je het 'vastplakken' met een beetje opgeklopt eiwit.

7. Laat de merengue 60 minuten bakken in de voorverwarmen oven.

8.Doe de oven niet open en laat na het bakken nog een uur in de oven staan. Dit om te vermijden dat de merengue inzakt.

9. Haal na de nodige tijd de meringue uit de oven en haal heel voorzichtig van het bakpapier.

10. Doe de slagroom in een mengkom en klop stijf met de 2 eetlepels poedersuiker.

11. Bestrijk de meringue voorzichtig met de slagroom en zorg dat alles mooi gelijk verdeeld is.

12. Smelt de witte chocolade au bain marie (roer op tijd).

13. Giet de gesmolten chocolade over de slagroom.

14. Bedekt met schijfjes mango en doe hier de passievrucht over.