zoete aardappel brownie

Genieten zonder je schuldig te voelen, het kan! Er bestaan voldoende alternatieven voor alle zoetigheid die we hele dagen naar binnen werken. Ook ik eet niet elk weekend de zoete dingen op die ik allemaal maak. Maar van deze brownies heb ik wel dubbel en dik kunnen genieten!

Je leest het goed, deze brownies werden gemaakt met zoete aardappel als hoofdingrediënt. Daarnaast ook nog speltbloem, honing, kokosolie en cacao. Neem er dus gerust twee.

Ik probeerde eerder al eens wafels te maken met pompoen en was zo verrast door het resultaat. Je proeft helemaal niet dat je een groente in je favoriete dessert draait. En toch heb je je portie binnen. Handig toch? En ze zijn zo heeeeerlijk zacht als je er een hap van neemt.


Brownies met zoete aardappel (1 bakblik van 20 x 30 of iets kleiner)

Voorbereiding: 30 min + 20 min I Bakken: +/- 15 min


Brownie

160 g zoete aardappel

3 eieren

70 g kokosolie

170 g honing

1 tl vanille-extract

100 g speltbloem

75 g raw cacao

1 tl bakpoeder

Snufje zout

Handje pecannoten


Topping:

150 g pure chocolade (ik gebruikte de 99% cacao van Lindt)

120 ml kokosmelk


1. Kook de zoete aardappel gaar met de schil er nog aan. Reken hier zeker 30 minuten voor.

2. Eens de aardappel gekookt is kan je de schil heel makkelijk verwijderen. Snijd hem vervolgens in blokjes.

3.Zet ondertussen je oven alvast aan op 180°C en bedek je bakblik met bakpapier.

4. Doe de zoete aardappel in de blender (of neem je staafmixer alvast klaar).

5. Doe hier ook de eieren, kokosolie, honing en vanille-extract bij en mix tot je een glad mengsel hebt. Vergeet niet op tijd de kantjes even af te schrapen zodat alles zeker meegenomen is.

6. Voeg alle droge ingrediënten (behalve de noten) samen in een kom.

7. Voeg dit toe aan het natte mengsel en meng alles samen tot een mooi deeg.

8. Hak de pecannoten grof en meng deze zachtjes onder het deeg.

9. Giet nu je deeg in je bakblik en schuif 15 minuten in de oven.

10. Na 15 minuten prik je met een satéstokje of een fijn mes in je brownie. Komt dit er droog uit, dan is hij klaar. Blijft er deeg achter? Laat de brownie dan nog 2 minuten langer bakken en herhaal de test met het stokje.

11. Haal de brownie vervolgens uit de oven en laat hem afkoelen.


Terwijl de Brownie afkoelt kunnen we de topping maken.

1. Neem een kom die in de microgolfoven mag en doe hier de chocolade en de helft van de kokosmelk in.

2. Zet 1 min in de microgolfoven.

3. Roer vervolgens tot de chocolade helemaal gesmolten is door de hitte van de kokosmelk.

4. Voeg nu de andere helft van de kokosmelk toe en roer tot je een mooie ganache hebt.

5. Laat de topping 30 minuten afkoelen tot je een mooi dik mengsel hebt.

6. Na 30 minuten kan je de brownies uit de vorm en van het bakpapier halen. Giet er nu de topping over en verdeel gelijk over de brownie.

7. Snijd hem vervolgens in stukjes en geniet van je gezonde snack.



Recept van Clean Eating recipes lichtjes aangepast.