Trifle met kersen

Zalig kerstfeest iedereeeeeen!

Na de kerststronk wil ik vandaag een iets eenvoudige recept delen met jullie. Maar, minstens even lekker! Voor deze kerst maakte ik een trifle met chocolade, mascarpone en kersen.

Ok, eigenlijk is trifle een typisch Engels nagerecht. Het betekent letterlijk 'niemendalletje' maar dat is het zeker niet. Normaal bestaat het uit verschillende laagjes en wordt het in een grote pot of kom opgediend.

De bekendste trifle is waarschijnlijk de trifle die Rachel Green maakte in Friends. Oh ja, ik ben een gigantische Friends fan. Die trifle gaan we gelukkig niet maken.

Omdat trifles in één kom al vaak een knoeiboel worden bij het opscheppen, koos ik voor afzonderlijke glaasjes voor iedereen. Dit vraagt voor iets meer werk omdat je de cake in de juiste vorm moet uisnijden voor elk glaasje, maar dat is het dan ook.


Trifle met chocolade, mascarpone en kersen ( Voor 12 glaasjes)

Cake (20 min voorbereiden - 25 min bakken)


300 g pure chocolade

300 g kristalsuiker

150 g boter

150 g zelfrijzende bloem

1,5 zakje vanillesuiker

6 eieren

Vulling (10 min)

500 g mascarpone

500 ml slagroom

5 el suiker

Topping (25 min)

800 g kersen (vers of diepvries)

2 el zetmeel

2 el water


1. Doe de kersen samen met het water in een kookpot en laat goed warm worden

2. Als de kersen koken voeg je het zetmeel toe. Roer goed door zodat er geen klonters achterblijven

3. Laat even inkoken zodat het goed kan indikken. Voeg eventueel nog wat meer toe indien je dit wenst

4. Vind je de kersen te zuur? Doe er ook wat suiker bij en roer goed.

5. Als de kersen de gewenste dikte hebben kan je het vuur afzetten en gewoon laten afkoelen

6. Warm de oven alvast voor op 140°

7. Vet een bakplaat in en bedek met bakpapier

8. Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie

9. Splits de eieren

10. Klop de eigelen samen met de suiker op tot een luchtige massa

11. Voeg het chocolademengsel hierbij en roer goed door elkaar tot een egaal mengsel

12. Klop de eiwitten stijf en spatel deze onder het chocolade-eigeelmengsel

13. Voeg de bloem en de vanillesuiker hier ook aan toe en meng voorzichtig tot een mooi glad deeg

14. Stort uit op de bakplaat met bakpapier en verdeel gelijkmatig

15. Bak gedurende 30 minuten op 140°. Controleer of de cake klaar is met een satéprikker. Komt hij er proper uit, dan is je cake klaar.

16. Laat de cake afkoelen op de bakplaat

17. Klopt de slagroom samen met de suiker half stijf

18. Voeg de mascarpone toe en klop op tot het stijf is

Nu beginnen we met de trifle op te bouwen

19. Zet je glaasjes klaar

20. Neem 1 glaasje en duw met de onderkant enkele keren in de cake om de afmetingen te hebben. Doe dit zoveel keer als je glaasjes hebt.

21. Leg een laagje cake onderaan in je glaasje. Het is niet erg als dit laagje bestaat uit gebrokkelde cake. Een trifle mag best wat 'slordig' zijn.

22. Schep een laagje mascarponemengsel erbij

23. Schep er een laagje kersen op

24. Herhaal dit zoveel keer als je wil. Eindig bovenaan met een laagje kersen.

Gebaseerd op een recept van Uit Pauline's keuken