Tompouce deluxe

Deze roze tompouces zijn niet alleen fotogeniek, ze zijn ook nog eens superlekker.

Vooral in Nederland is dit een zeer populair gebakje. Bij ons in België zal je het vaker terugvinden met wit glazuur en in vierkante vorm i.p.v. rechthoekig.

Toen ik mijn vrienden vertelde dat ik tompouces ging proberen maken keken sommige me nogal vreemd aan. Bij ons is dit gebakje bekend onder verschillende namen (afhankelijk van de streek) zoals 'boekje', 'glacéke', 'millefeuille', 'spiegelke', ...

De tompouce is eigenlijk vernoemd naar een Friese circusartiest van slechts 63,5 cm lang. Hij besloot op te treden onder de naam Tom Pouce wat dan weer een verwijzing naar de Franse benaming voor 'Klein Duimpje'.

Maar genoeg geschiedenis, laten we even kijken hoe we deze heerlijke gebakjes op tafel kunnen toveren. Laat je niet afschrikken door het lange recept, het valt best goed mee.


Tompouce met aardbeien en roze glazuur (4 stuks)


1 vel bladerdeeg

250 ml melk

0,5 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)

2 eidooiers

75 g + 1 el fijne suiker

1 el patisseriebloem

100 ml slagroom (35% VG)

2 gelatineblaadjes

Aardbeien

70 g bloemsuiker

1 el melk

Roze kleurstof (optioneel)


Bladerdeeg bodempjes

1. Warm je oven alvast voor op 200° (of bekijk de instructies op de verpakking van het bladerdeeg) en leg een ovenplaat met bakpapier klaar.

2. Rol je bladerdeeg open (meestal is dit rond) en snijd de 'ronde' kanten eraf zodat je een vierkant krijgt. Snijd in de breedte in 2 en vervolgens snijd je deze twee helften nogmaals in de breedte in 2. Tenslotte doe je dit 1 keer in de breedte ook zodat je 8 (ongeveer gelijke) plakken hebt.

3. Leg deze plakjes op je bakpapier en prik er zacht gaatjes in met een vork.

Optioneel: Gebruik het bakpapier waar je bladerdeeg in verpakt zat eventueel om op je plakjes te leggen met hierop wat bakparels zodat ze niet té veel opbollen.

4. Laat 10 min bakken in de voorverwarmde oven (of tot ze mooi goudbruin zijn).

5. Neem de gebakken plakjes uit de oven en leg ze op een rooster om af te koelen


Crème Suisse (vulling)

1. Doe de melk in een steelpannetje.

2. Snijd je vanillestokje in 2, schraap de zaadjes uit 1 helft en doe dit bij de melk. Doe ook het deel waaruit je de zaadjes schraapte erbij. Het andere deeltje kan je bewaren in een luchtdicht potje of kokertje.

3. Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.

4. Neem een mengkom en doe hier de eidooiers en 75 g suiker in. (ook de vanillesuiker indien je dit zou gebruiken i.p.v. het vanillestokje)

5. Meng dit tot een luchtig geheel op middelhoge stand.

6. Doe hier de bloem bij en roer goed door elkaar.

7. Giet nu de warme melk in kleine deeltjes bij het eiermengsel. Doe dit echt zachtjes en in kleine delen zodat de eidooiers niet schiften. Blijf steeds roeren.

8. Laat dit nog enkele minuten koken en je zal zien dat je mengsel dikker zal worden.

9. Doe dit in een andere kom, dek af met plastic en laat afkoelen.

10. Als je pudding afgekoeld is kan je de Crème Suisse afwerken.

11. Laat de gelatine weken in wat koud water.

12. Knijp de gelatine uit en doe in een klein pannetje. Het is niet erg als er een beetje vocht mee in het kommetje gaat. Laat dit smelten op een zacht vuurtje.

13. Ondertussen kan je de afgekoelde pudding losroeren.

14. Doe de gesmolten gelatine bij de pudding en roer dit goed door elkaar.

15. Klop de slagroom op met 1 el suiker tot deze stijf is.

16. Roer nu de opgeklopte slagroom onder de pudding en laat dit 15 min opstijven in de koelkast.

17. Snijd de aardbeien in gelijke plakjes.


Glazuur

1. Meng bloemsuiker en melk door elkaar. Dit lijkt even te duren, maar blijf geduldig roeren. Na een tijdje zal alle bloemsuiker zijn opgenomen door de melk. Blijft het toch te dik? Voeg dan nog een lepeltje melk toe. Ook het omgekeerde is natuurlijk mogelijk: voeg bloemsuiker toe indien je glazuur niet vast genoeg is.

2. Doe een heel klein beetje kleurstof bij je glazuur en roer goed door. opgelet, gebruik echt niet té veel. Je kan je glazuur moeilijk terug lichter maken, dus wees echt voorzichtig met je kleurstof.

3. Neem alvast 4 koekjes en bestrijk de platte kant met glazuur. Dit worden straks de bovenste laagjes. (zie foto's)


Samenstellen van de tompouce

1. Leg een koekje op een bord of schaal en schep hier wat Crème Suisse op of gebruik een spuitzak om je vulling te spuiten.

2. Leg hier enkele schijfjes aardbei op.

3. Leg bovenaan een koekje met glazuur op de platte kant.

5. Zet je tompouces zo snel mogelijk terug in de koelkast zodat ze nog wat kunnen opstijven.


Recept samengesteld vanuit recepten voor 'Heel Holland Bakt' en 'Carola's Zoethoudertjes'