Speculaas-Kaastaart

Met kaastaart zit je altijd goed! Met speculaas kaastaart zit je nog beter!

Dit is eigenlijk een klassieke cheesecake met een topping van speculaas. Er bestaan nog veel verschillende varianten van deze taart, maar ik start even met het meest eenvoudige recept.

Zoals je misschien al gemerkt hebt kies ik vaak voor taarten of desserts die er wat 'ruwer' mogen uitzien. Smaak primeert nog steeds bij een taart en ik ben vooral fan van pure smaken, niet van suikerdecoratie of veel kleurstoffen.

Toen ik deze kaastaart meenam naar het werk was hij in enkele uren volledig verdwenen en ik zou er zo nog enkele stukken van kunnen eten. Op vandaag heb ik nog niemand ontmoet die niet graag speculaas eet, dus hiermee scoor je gegarandeerd.

Wanneer ik kaastaart maak, kies ik resoluut voor Philadelphia natuur. Na verschillende tests komen zij steeds al de beste en rijkste smaak naar boven. Maar ga vooral zelf op ontdekkingsreis in de zuivelafdeling van je favoriete supermarkt.


Daarnaast ben ik grote fan van zure room in mijn kaastaart. Het klinkt misschien raar, maar dat geeft je taart echt een frisse toets. In deze taart heb ik de zure room niet gebruikt omdat ik schrik had dat dit niet mooi zou complementeren met de speculaas. Maar wees gerust, er volgen nog genoeg kaastaartrecepten om jullie te bewijzen dat dit echt heerlijk is.


Speculaas-Kaastaart (bakvorm met diameter 26 cm)

Bereiding: 20 min l Bakken: 90 min l Koelen: minstens 4 uur


Bodem

250 g petit-beurre koekjes

100 g witte chocolade


Vulling

700 g philadelphia roomkaas ( of andere roomkaas)

210 g suiker

4 eieren

1 eidooier

50 ml volle room

1 tl vanille-extract

20 g patisseriebloem


Topping

300 g (of meer) speculaas


1. Warm de oven alvast voor op 180° en bedek je bakvorm met een laag bakpapier. Dit ma best wat over de randen komen.

2. Verkruimel de koekjes door ze in een plastic zakje te steken en er met de deegrol over te gaan. Hoe fijner de koekjes, hoe mooier de bodem.

3. Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie

4. Roer de kruimels door de gesmolten chocolade.

5. Bedek de bodem van je bakvorm met het koekjesmengsel tot een bodem van ongeveer 1 cm dik.

6. Bak de bodem ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven tot hij mooi goudbruin is.

Laat je oven aanstaan op 180°.

7. Klop de roomkaas los met de mixer

8. Doe er de suiker bij en klop gedurende enkele minuten.

9. Klop vervolgens de eieren en de eidooier erbij

10. Voeg hierna de room en het vanille-extract toe en klop nog 1 minuut goed door.

11. Als laatste strooi je de bloem erover en klop je nog 1 minuut tot alles goed gemengd is.

12. Giet het mengsel voorzichtig op de gebakken koekjesbodem.

13. Draai de oven terug naar 150°

14. Zet de cheesecake ongeveer 90 minuten in de oven. Hou de taart goed in het oog want sommige ovens gaan sneller dan andere heb ik gemerkt. De room vulling mag nog wat vloeibaar zijn. Laat de taart na het bakken nog een uurtje in de uitgeschakelde oven staan.

15. Verkruimel de speculaaskoekjes op dezelfde manier dan de petit beurre koekjes.

16. Strooi de kruimels over de cheesecake.

17. Zet de taart minstens 4 uur (of een nachtje) in de koelkast voor je hem uit de vorm haalt en serveert.

Smakelijk!