rabarbercake

Daar is het rabarberseizoen weer, hoeraaa! Hier heb ik weken naar uitgekeken. Ik heb het voorbije jaar zoveel lekkere dingen zien voorbij komen waar ik rabarber kon gebruiken dat ik alvast niet meer kon wachten. Ik ging uiteindelijk voor de rabarbercake met ingebakken pudding.

Ik probeerde eerste een omgekeerde rabarbercake uit, maar die stelde nogal teleur. Daarom ging ik verder op zoek naar goede recepten. En daar was mijn boek 'Fika & Hygge' van Brontë Aurell weer. Ik vond er deze heerlijke rabarbercake.

Om dit recept te maken heb je ook banketbakkersroom nodig. Dat recept vind je hier.


Rabarbercake met ingebakken pudding (Springvorm van 24 cm)

1 portie Banketbakkersroom (klik voor het recept)


Cake

180 g boter

200 g kristalsuiker

4 eieren

200 g patisseriebloem

1/2 zakje vanillesuiker (10g)

1/2 zakje bakpoeder (7g)

Snufje zout


Topping

400-500 g rabarber

30 g boter

50 g kristalsuiker

1 tl gemberpoeder

2 el honing


1. Maak eerst je banketbakkersroom volgens dit recept.

2. Warm je oven alvast voor op 180°C en boter je springvorm in. Teken de diameter van je spring vorm af op een bakpapier, knip uit en leg op de bodem van je springvorm. Boter dit ook een beetje in.

3. We maken eerst de topping

4. Was de rabarber en snijd in gelijke stukken.

5. Zet een kom op een laag vuur en doe hier de 50 g boter in en laat smelten.

6. Roer er vervolgens de 30 g suiker, gemberpoeder, honing en rabarber door en laat nog een 3-tal minuutjes doorstoven. Zet daarna opzij om af te koelen

7. Neem een mengkom om de cake te maken en doe hier de boter en de suiker in. Klop luchtig op samen.

8. Voeg nu een voor een de eieren toe. Wacht telkens tot het ei volledig is opgenomen om het volgende toe te voegen.

9. Meng in een andere kom de kristalsuiker, de patisseriebloem, vanillesuiker, bakpoeder en het zout.

10. Voeg de droge ingrediënten bij de natte en spatel voorzichtig (en geduldig) door elkaar.

11. Giet je deeg in de springvorm.

12. Verspreid de banketbakkersroom over je deeg, voorzichtig zodat je het niet teveel met elkaar mengt.

13. Giet nu je rabarbermengsel door een zeef en vang het vocht dat eruit komt op in een kommetje.

14. Leg de uitgelekte rabarber bovenop je cake.

15. Bak 50 minuten in een voorverwarmde oven. Test voor je de cake eruit haalt even met een prikker of de cake klaar is. Als de prikker er schoon uitkomt mag je de cake uit de oven halen.

Het opgevangen vocht/siroop van de rabarber kan je mee opdienen om over de cake te gieten. Zo krijg je nog meer rabarbersmaak.

Smakelijk!