Pompoenwafels

'Wat? Pompoenwafels?' Ik hoor het jullie zo zeggen. Geloof me, deze zijn het proberen waard.

Dus ik ben een ontbijtfreak, dat had je misschien al gemerkt. En dan bedoel ik niet eitje-spekje-toastje, maar dan probeer ik nieuwe dingen uit. Gezien je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, ga ik graag voor iets gezonds.

Ik kreeg voor kerst eindelijk mijn hartjesvormige wafelijzer dat ik al zo lang wou, en dan nog wel in roze. Deze pompoenwafels waren dan ook perfect om mijn nieuwe speelgoed uit te proberen.

Dit is tot nu toe het meest verrassende ontbijt dat ik al maakte, feestelijk en toch gezond. Je hebt wat werk aan de pompoen, maar je kan je overschotjes altijd invriezen of deze lekkere koekjes maken.

Als topping ging ik gewoon voor wat honing, pompoenpitten en wat fijngemalen walnoten, nomnomnom.

Wil je nog meer goed nieuws? Je kan deze wafels makkelijk invriezen. Haal ze uit de vriezer wanneer je wil en leg ze eventjes in de oven of in de toaster.


Gezonde pompoenwafels (4 stuks)


200 g havermout fijngemalen tot meel

1 el bakpoeder

Snuifje zout

1 tl kaneel

½ tl geraspte gember

¼ tl nootmuskaat

½ speculaaskruiden (optioneel)

3 grote eieren

160 ml amandelmelk (of andere melk naar keuze)

110 g gesmolten boter

120 g pompoen (geplet)

3 el honing

1 el vanille-extract

Topping naar keuze


De avond ervoor:

Snijd alvast je pompoen in stukken (of haal uit de vriezer) en kook hem alvast gaar. Giet af en laat staan tot de volgende dag.


De dag zelf:

1. Doe de fijngemalen havermout, bakpoeder, zout kaneel, gember, nootmuskaat en eventueel speculaaskruiden in een mengkom en meng goed door elkaar.

2. Klop in een andere kom de eieren op.

3. Voeg de melk en de gesmolten boter toe aan de eieren en mix door elkaar.

4. Plet de pompoen tot puree en voeg toe aan het eieremengsel.

5. Voeg honing en vanille-extract toe en mix tot je een homogeen mengsel hebt.

6. Doe het eieremengsel bij de havermoutmix en lepel het goed door elkaar.

7. Het is normaal dat het mengsel wat dik is. Laat het 10 minuten rusten en warm ondertussen je wafelijzer al op.

8. Roer na het rusten heel kort nog even door elkaar met een lepel.

9. Doe een klein beetje olijfolie op je wafelijzer zodat het deeg straks niet plakt en wrijf open met een papiertje of met een speciale borstel.

10. Doe een flinke lepel deeg in het midden van je wafelijzer en verdeel een beetje. Doe dicht en laat het deeg zich verder verspreiden.

11. Niet piepen, laat de wafel er zeker 2-3 minuten tussen zitten voor je gaat kijken.

12. Wanneer de wafel mooi goudbruin is kan je hem eruit halen.

13. Voeg je topping toe. Hou het eenvoudig met wat honing en fijngemalen walnoten of gewoon wat bloemsuiker.

Smullen maar!


Gebaseerd op volgende blog