Oliebollen in de Aerofryer

Zin in een typische carnavalssnack maar niet in de geur en vettigheid van frituurvet? Geen probleem, maak gewoon deze oliebollen uit de Aerofryer.

Ik kreeg mijn Aerofryer van Princess een jaar geleden voor nieuwjaar en was meteen verkocht. Ik ben geen fan van frituren in huis vanwege de geur en omdat het gewoon echt heel vet is. Met de Aerofryer maak je je eigen frietjes gewoon helemaal zelf zonder vet en zonder geurtjes. Je kan er natuurlijk ook groenten en vis in maken, maar ik gebruik hem vooral als alternatief voor de friteuse.

Ik schrok een beetje hoe makkelijk oliebollen eigenlijk zelf te maken zijn. Je hebt er slechts 15 minuutjes werk aan, even laten rijzen en je kan beginnen bakken. Als je echt mooie ronde oliebollen wilt raad ik aan een ijsschep te gebruiken. Ik deed het gewoon met 2 eetlepels. Een oliebol mag best wat ruwer zijn toch?

De bloemsuiker kan je natuurlijk niet weglaten bij oliebollen. Doordat je ze in hete lucht bakt hebben ze ook iets minder smaak. Je kan ze na het bakken altijd kort inwrijven met plantaardige olie om toch die authentieke smaak te verkrijgen, maar met gewone bloemsuiker zijn ze ook echt de moeite waard.

Benieuwd hoe ik te werk ging?


Oliebollen gebakken in hete lucht (voor 20 stuks of ongeveer 4-5 personen)

Bereiding: 10-15 minuten l Rijzen: 30 minuten l bakken: 30 - 40 minuten


250 g patisseriebloem

100 ml lauwe melk

100 ml lauw water

15 g droge gist

2 eieren

1 el suiker

Snufje zout

Bloemsuiker naar wens


1. Doe de melk en het water in een steelpannetje of een kom en verwarm tot het lauw aanvoelt.

2. Voeg de gist hieraan toe en roer dit erdoor.

3. Neem een mengkom en doe hier de bloem in.

4. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de eieren en de suiker in.

5. Strooi je snufje zout aan de zijkant

6. Giet nu de lauwe melk met de gist in het kuiltje.

7. Meng alles door elkaar tot een plakkerig deeg*.

8. Laat je deeg 30 minuten rijzen op een warme en droge plek.


* Indien je deeg nog te loperig is, kan je nog wat bloem toevoegen.


9. Warm je Aerofryer op tot 180° en leg alvast een beetje bakpapier in het bakmandje.

10. Neem een flinke eetlepel deeg en duw met een andere eetlepel je deeg in het bakmandje. Probeer zo mooi mogelijke rondjes te maken. Het kan natuurlijk dat je deeg wat uitloopt, dit is helemaal niet erg.

11. Laat 4 - 6 minuten bakken. Haal ze eruit wanneer de oliebollen mooi goudbruin zijn.

12. Bestrooi met poedersuiker en smul ervan wanneer ze nog lekker warm zijn.