meringue met lavendel

Als er iets is dat ik heel goed kan maken zonder dat ze ooit mislukt zijn, dan zijn het wel meringues. Nu was ik klaar om iets extra toe te voegen aan mijn meringues.

Ik ging deze keer voor meringues met lavendel erin. Heeeeeeerlijk als je het mij vraagt.

Ik zag verschillende recepten waar gebruik gemaakt werd van lavendelsuiker of lavendelsiroop, maar ik koos om gewoon gedroogde lavendel door mijn eiwitten te roeren. Opgepast: zorg er wel voor dat je niet té veel lavendel gebruikt. Dit smaakt heel hard door.

Meringues zijn zo eenvoudig te maken. De reden waarom ze niet lukken bij sommigen is omdat ze vaak te weinig geduld hebben. Je mag zeker niet té vroeg stoppen met je eiwitten op te kloppen of je oven vroeger opendoen. Dan zullen je meringues mislukken.


Lavendelmeringues (voor +/- 12 meringues)


2 eieren

100 g suiker

1 afgestreken el gedroogde lavendel

Paarse kleurstof (optioneel, zie onderaan)


1. Warm je oven alvast voor op 110 °C en bedek een bakplaat met bakpapier.

2. Klop de eiwitten stijf in een propere kom. Een propere kom is essentieel. Je kan voor je begint eventueel wat citroen op een doekje doen en je kom even uitwrijven.

3. Wanneer er zich pieken beginnen te vormen kan je de suiker beetje per beetje toevoegen. Blijf ondertussen mixen.

4. Je zal zien dat je nu een mooi glanzend en dik meringuemengsel krijgt.

5. Roer de lavendel voorzichtig door je mengsel.

6. Neem nu een spuitzak met gekarteld spuitmondje en zet recht in een glas. Je kan hier ook een plastic diepvrieszakje voor gebruiken waar je een hoekje afknipt, maar dit is echt niet zo handig vind ik. Je kan ook gewoon hoopjes op de bakplaat lepelen, maar dan krijg je ook gewoon een meringuehoopje.

7. Doe het meringuemengsel in je spuitzak en maak gelijke torentjes op je bakplaat.

8. Strooi eventueel nog wat lavendel over de meringues voor jezelf e in de oven zet, maar zorg dat het niet 'too much' wordt.

9. Zet 75 minuten in de voorverwarmde oven en test dan of de meringues voldoende uitgedroogd zijn. Ze moeten mooi uitgehard zijn voor je ze eruit haalt.

Doe je oven steeds heel voorzichtig open wanneer je kijkt zodat je meringues niet inzakken.


Wil je ook een leuke paarse streep in je meringues? Ga dan als volgt te werk:

Dep een tandenstoker in je kleurstof en zet enkele lijnen op de binnenkant van je spuitzak voor je hem vult of roer heel zacht enkele lijnen door je eiwitmengsel. Dit zal het mooiste effect hebben wanneer je met een spuitzak werkt. Opgepast, gebruik niet teveel kleurstof zodat je geen abnormaal raar gekleurde meringues krijgt.