Lavendel Blondies

'Every brownie needs a blondie'. Je hebt deze quote zeker en vast al enkele keren zien voorbij komen op Facebook en Instagram. Wel, ik paste hem toe in mijn keuken. Een blondie is hetzelfde dan een brownie, maar in plaats van donkere chocolade ga je hier witte chocolade gebruiken. En bij witte chocolade kan je echt zoveel lekkere smaken proberen.

Jullie hebben misschien al gemerkt dat ik het wel heb voor 'bloemige' smaken. Zo maakte ik voor Kerst deze frambozen-rozentaartjes al. Toen ik enkele weken geleden lavendel om te gebruiken in de keuken zag staan bij Dille & Kamille ging ik op zoek naar een goed recept. In het boek 'Scandikitchen: Fika & Hygge' van Brontë Aurell zag ik blondies gemaakt met lavendelsuiker. Ik besliste om ze uit te testen met echte lavendel. Ook is het recept in het boek gemaakt met citroen in, maar dat is minder mijn ding.

Ik besloot mij te verplaatsen naar de Lavendelvelden in de Provence en ging voor een glazuur van Honing. Dé perfecte combinatie blijkbaar.


Blondies met lavendel & honingglazuur (12 stuks - 20x20 bakvorm)

Bereiding: 30 à 40 min I Bakken: 20 min


150g boter

225g patisseriebloem

1 zakje (7g) bakpoeder

Snufje zout

1 à 2 el lavendel (naar eigen smaak, ik ging voor 2)

200g fijne suiker

2 eieren

1 eigeel

200 g grofgehakte witte chocolade

40 g grofgehakte macademia noten

100g bloemsuiker

1 à 2 el melk (afhankelijk van de gewenste dikte)

Honing naar eigen smaak


1. Warm je oven alvast voor op 200°C en leg een bakpapier in je bakvorm

2. Smelt de boter zachtjes in een steelpannetje of in de microgolf en zet even opzij

3. Neem een kom en doe hier de bloem, bakpoeder, lavendel en het snufje zout in. Meng alles door elkaar.

4. Neem een tweede mengkom en doe hier de gesmolten boter en suiker in. Mix/roer deze goed door elkaar.

5. Voeg hier de eieren aan toe en mix tot een glad mengsel.

6. Spatel er nu zachtjes de bloem aan toe, gevolgd door de grofgehakte chocolade en noten. Dit zou een stevig deeg moeten zijn nu.

7. Giet je deeg in de bakvorm en zet 20 min in de voorverwarmde oven. Zorg dat je ze niet té lang laat bakken. In het midden kunnen de blondies best nog wat zacht zijn (opgelet: niet lopend)

8. Haal uit de oven en til je blondies na enkele minuten met het bakpapier onmiddellijk uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen je glazuur.

9. Doe de eetlepels melk bij de bloemsuiker en mix tot alles is opgenomen. Voeg daarna de honing toe tot wanneer je de ideale smaak bereikt hebt. Indien je vindt dat je glazuur te dik is kan je nog een of meerdere lepels melk toevoegen. Dit kan ook omgekeerd: voeg suiker toe om je glazuur dikker te maken.

10. Snijd je blondies in vierkantjes en giet het glazuur er over.

Werk af met wat lavendel en waan je in de Provence terwijl je geniet van je creatie.