koffiebrownies

De herfst komt eraan, tijd dus om enkele lekker gezellige receptjes boven te halen. De combinatie van koffie en chocolade doet je verlangen naar gezellige regendagen.

Je bepaalt zelf hoe sterk je de koffiesmaak naar boven laat komen in deze brownie. De brownie krijgt een zeer lichte koffietoets en bovenop komt een lekkere koffiefrosting. Die kan je lekker sterk maken. Afwerken doen we met wat cacaopoeder om de balans te behouden.


Koffiebrownies (+/- 12 stuks)

Bereiding: 20 min I Bakken: 18 min


Brownies

150 g pure chocolade (70%)

120 g boter

1 tl oploskoffie (espresso)

200 g suiker

1 tl vanille-extract

3 eieren

65 g patisseriebloem


Frosting

2 tl oploskoffie (espresso)

3 tl room

80 g boter (op kamertemperatuur)

200 g bloemsuiker


1. Zet de oven alvast aan op 180°C en bedek je bakvorm met bakpapier en boter.

2. Neem een mengkom die in de microgolf mag en doe hier de chocolade en boter in.

3. Zet in de microgolf voor 30 seconden, roer door elkaar en zet nog eens 30 seconden in de microgolf.

4. Roer de oploskoffie door het chocolademengsel tot alles opgelost is en laat 5 minuten afkoelen.

5. Voeg 200 g suiker en het vanille-extract toe en roer goed door elkaar.

6. Voeg nu de eieren 1 voor 1 toe. Voeg het volgende pas toe wanneer het het vorig volledige is opgenomen.

7. Voeg nu de bloem toe en spatel deze voorzichtig onder het mengsel.

8. Giet je mengsel in de voorbereide bakvorm en bak 18 minuten. Zorg er zeker voor dat de brownie niet téveel bakt zodat hij lekker smeuïg blijft.

9. Laat de brownie daarna afkoelen in zijn vorm.


Ok, op naar de frosting.

1. Neem een klein potje/schoteltje en doe hier 2 tl oploskoffie en 3 tl room in. Roer tot ze een mooi geheel vormen en zet even opzij.

2. Doe de 80 gram boter in een mengkom en mix tot ze lekker fluffy is.

3. Voeg vervolgens de bloemsuiker beetje per beetje toe terwijl je op lage stand blijft mixen.

4. Eens de suiker volledig opgenomen is in de boter kan je het koffiemengsel toevoegen.

5. Meng alles nog eens goed door elkaar. De textuur zou wat op Nutella of pindakaas moeten lijk. Het mag niet meer loperig zijn.

6. Verdeel de frosting gelijk over de afgekoelde brownie en werk af met wat cacaopoeder.


Geïnspireerd op een recept van justsotasty.