klassieke perziktaart

Hoewel het weer in België niet echt meezit is het toch putje zomer. Als de zon niet wil meewerken, dan helpen we toch gewoon zelf een handje om de zomer wat in huis te halen. En welk fruit zegt meer 'zomer' dan de perzik.

Deze prachtige gele vrucht is het lekkerste wanneer ze heerlijk rijp is. Of nee, wat zeg ik nu? Deze prachtige gele vrucht is het lekkerste in een taart. Dus taart zullen we maken!

Om je taart nog meer die zomerse toets te geven kan je altijd een beetje lavendel over je vulling strooien. Geloof me, dit is de beste smaakcombinatie die je ooit zal proeven. Zin om aan de slag te gaan?

Je zal zien dat de ingrediënten voor het deeg in gram beschreven staan. geloof me, dit is de beste manier om een heerlijke kruimeldeeg te maken.


Perziktaart met lavendel (1 stevige taartschotel)


Kruimeldeeg

150g boter

300g patisseriebloem

75g water

37g suiker

22g eidooier

Snufje zout


Vulling

1kg perzik zonder steen

200g suiker

3 el patisseriebloem

Gedroogde lavendel


Kruimeldeeg

1. Leg de bloem op je werkblad en maak een kuiltje in het midden.

2. Leg de boter in blokjes in het kuiltje.

3. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem. 4. Doe dit tot je de textuur van nat zand bereikt. Dit heet het deeg 'kruimelen'.

5. Maak opnieuw een kuiltje en doe hier de eidooier, water, suiker en zout in.

6. Kneed alles goed door elkaar tot je een mooi egaal deeg hebt. In het begin zal het wel wat aan je vingers plakken, maar blijf gewoon kneden.

7. Maak een bolletje en verpak je deeg in plasticfolie. leg dit 2u in de koelkast.


Vulling

1. Pel de perziken en snijd ze in gelijke partjes.

2. Doe ze in een kookpot en voeg suiker en patisseriebloem hieraan toe.

3. Laat op een zacht vuurtje alles mooi één geheel worden. De perziken zullen lekker stroperig worden.

4. Na 10min (max) neem je de pot van het vuur en laat je het mengsel even afkoelen.


Taart samenstellen

1. Zet je oven alvast aan op 220° en boter je taartvorm een beetje in.

2. Haal je deeg uit de koelkast en rol uit tot een mooi vlak met dikte van 3 à 4 mm.

3. Leg dit met behulp van je deegrol in de taartvorm en druk goed aan.

4. Met de restjes gaan we ons rooster voor de bovenkant maken.

5. Vul de taart met je vulling en strooi er wat lavendel over. Niet teveel, de smaak kan snel overheersen.

6. Rol de restjes deeg uit en snijd ze in mooie reepjes. Deze kan je geschrankt over je taart leggen. Duw de uiteinden steeds mooi aan in het deeg. De handige Harry's kunnen enkele vlechten maken en deze aan de rooster toevoegen.

7. Wrijf je rooster even in met wat losgeklopt eigeel zodat het mooi bruint.

8. Bak 30 min tot je taart mooi goudbruin is.


Geïnspireerd op een recept van Add a pinch