Klassieke Crème Brulée

Wat als je vriendje zichzelf een ervaringsdeskundige in Crème Brûlée noemt? Althans, dat denkt hij zelf. Maar ik moet het toegeven, hij weet er wel iets van.

We zijn nu drie jaar en een half samen en elke keer we op restaurant gaan neemt hij onverbiddelijk de crème brûlée.

Hij heeft enkele zeer belangrijke eisen waaraan een crème brûlée moet voldoen:

  • Het korstje moet afzonderlijke op de crème brûlée liggen. Je moet het aan de kantjes dus nog wat zien bewegen en eigenlijk kunnen opheffen met je lepel.

  • Het korstje moet breken als je met je lepel er op tikt.

  • Onder het korstje moet zich een pudding bevinden met zwarte vanillespikkels in.

  • De pudding mag niet te lopend zijn, maar moet mooi vast blijven.

Ik denk dat het aantal geslaagde en minder-geslaagde crème brûlées die hij geproefd heeft ongeveer gelijk opgaan. Dus besloot ik zelf de proef op de som te nemen en aan de slag te gaan in mijn keuken.

Het recept voor een klassieke crème brûlée is er een waar geen verschillende varianten van bestaan. Als je dit opzoekt zal je vaak hetzelfde recept tegenkomen. Houd je dan ook aan de vernoemde ingrediënten en hoeveelheden.

Mijn vriendje was alvast blij met zijn crème brûlée en ik was geslaagd over de hele lijn. Misschien zat de liefde er ook voor iets tussen ;)


Crème Brûlée (4 stenen crème brûlée potjes)

Bereiding: 20 min l Rusten: 30 minuten l Bakken: 1 uur


Pudding

250 ml room

250 ml melk

1 vanillestokje

6 eieren

50 g kristalsuiker


Suikerlaagje

2 el kristalsuiker

2 el bruine suiker


1. Zet een kom op het vuur en doe de melk en de room hier samen in.2. Snijd het vanillestokje in de lengte in twee en schraap de zaadjes eruit. Voeg deze toe aan de melk.3. Doe ook het vanillestokje zelf in de melk. Dit vissen we er straks uit, maar ondertussen kan het nog wat smaak afgeven.4. Verwarm je mengsel zachtjes. Zorg dat het NIET kookt. 5. Neem 2 mengkommen en scheid het eiwit van de eidooiers.(De eiwitten gaan we niet gebruiken. Je kan ze steeds hiervoor gebruiken natuurlijk.) 6. Klop de eidooiers een beetje los en voeg de kristalsuiker toe. Opgelet: Klop de eidooiers niet te hard op. Er mag geen schuim opkomen. 7. Haal de vanillestok uit de melk.8. Voeg beetje bij beetje de warme melk toe aan de opgeklopte eidooiers. Doe dit zachtjes zodat de temperatuur zacht kan stijgen. Blijf roeren terwijl je dit doet. 9. Laat dit mengsel ongeveer 30 minuten rusten. 10. Warm ondertussen je oven alvast voor op 90°C. 11. Vul je Crème Brûlée potjes met het mengsel en zet 1 uur in de opgewarmde oven. Test voor je de schaaltjes uit de oven haalt of de crème brûlée stevig genoeg is. Zoniet, laat ze dan nog even bakken. 12. Laat de schaaltjes goed afkoelen, maar zet ze niet in de koelkast.

13. Meng de kristalsuiker en de bruine suiker door elkaar.

14. Wanneer de schaaltjes voldoende afgekoeld zijn strooi je een dun laagje suiker over elk schaaltje. Vlak voor het serveren

15. Met behulp van een gasbrandertje* laat je de suiker carameliseren. * Heb je geen gasbrandertje? Zet de schaaltjes 3 minuten onder de grill van je oven. Houd ze wel goed in het oog zodat ze niet verbranden!