Kerststronk met amandel

Tijd voor de mooiste periode van het jaar: kerst en nieuwjaar. En mooie dagen vragen om mooie taarten!

Bestaat er iets traditioneler dan een kerststronk? Dit dessert hoort er gewoon bij tijdens de feestdagen.



Voor deze kerststronk gebruikte ik chocolade van Guylian. Je kent ze vooral van de chocolade zeevruchten, maar ze hebben heel wat meer in hun gamma dat dat. Je kan zelf online bestellen. neem vlug een kijkje op hun website!

Ik gebruikte de pure chocolade (Extra Dark 72%) voor de intense smaak en de melkchocolade met amandel (Milk & Almond) voor die extra toets. De Chocolate Coated Cranberries waren dan weer voor de afwerking. Ik heb echt moeite moeten doen om niet alles gewoon zo op te eten.






Het maken van een rol is niet zo makkelijk, dat geef ik toe. Er kwam wat stress aan te pas toen ik aan het effectieve rollen begon, maar ondanks de scheuren ben ik toch tevreden met het resultaat.

Ik koos voor de combinatie koffie, amandel en cranberries. Als je gewoon even logisch nadenkt, kan je heel snel en makkelijk je eigen smakenpallet samenstellen. Zo denk ik bijvoorbeeld aan een Tiramisurol, of framboos en witte chocolade. Je gaat hier zo ver in als je zelf wilt. De cranberries waren voor mij echt het ultieme kerstfruit. Ze zijn iets zuurder, maar zorgen voor de perfecte balans bij andere sterke en zoete smaken.


Let's roll baby!


Kerststronk met cranberries en amandelen (1 bakplaat van ongeveer 30x30 cm)

Bereiding: 30 à 45 minuten l Wachten: 2u25


Cake

200 g chocolade (je kiest zelf of je pure chocolade of chocolade met iets extra wil)

30 g boter

2 el koffie (voor een duidelijke koffiesmaak. Neem gerust minder indien je dit liever niet hebt)

5 eieren

175 g witte basterdsuiker


Vulling

250 ml slagroom

1 zakje vanillesuiker

1 à 2 tl amandelextract

Handjevol cranberries (mag uit de diepvries)


Afwerking

Poedersuiker

Chocolate coated cranberries

Fijngehakte amandelen (of amandelschaafsel)

Enkele cranberries ter afwerking

20 g pure chocolade (* optioneel)


1. Verwarm de oven voor op 150°C.

2. Vet een bakplaat in met boter en bedek met bakpapier.

3. Smelt de chocolade au bain marie.

4. Voeg hier de boter en koffie aan toe en meng tot een egaal mengsel.

5. Klop het eiwit stijf in een andere kom.

6. Neem nog een kom en klop hierin suiker en eidooiers tot een luchtig mengsel.

7. Voeg het chocolademengsel al roerend bij het eidooiermengsel.

8. Spatel vervolgens de stijve eiwitten in kleine porties hierbij.

9. Giet alles op de bakplaat en bak 20 à 25 minuten op 150°C (De cake ziet er nog niet klaar uit, maar mag niet meer lopen).

10. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen. Dit duurt ongeveer 2 uur.

11. Bestrooi de cake met poedersuiker en keer hem om op een ander bakpapier.

12. Verwijder het beboterde bakpapier.

13. Klop de slagroom op met de vanillesuiker en het amandelextract.

14. Strijk de opgeklopte slagroom over de cake en bestrooi met cranberries.

15. Rol de cake op met behulp van het bakpapier. Dit is vrij lastig en je moet de cake vooral goed aandrukken. Maak je geen zorgen over eventuele scheuren, dit kan je nog camoufleren met fruit of andere toppings.


16. Ik gebruikte ongeveer 20 g gesmolten chocolade om mijn Chocolate Coated Cranberries van Guylian en verse cranberries vast te plakken op de rol.

17. Bestrooi met wat fijngehakte amandelen.

18. Bestuif de cake met wat poedersuiker voor de finishing touch.

19. Tijd om je kerststronk te delen met je familie en vrienden. Complimentjes krijg je er gratis bij ;-).