Gezonde ontbijtcake

Suiker is geen verplichting om iets lekkers op tafel te zetten. Lees snel verder wat ik klaarmaak.

Wie mij kent, weet dat ik enorme fan ben van Pascale Naessens. Dankzij haar receptjes voel ik me minder opgeblazen en dus beter in mijn vel. Mijn keuze voor deze cake was dan ook heel snel gemaakt.

De perfecte balans is volgens mij dan ook een gezonde levensstijl waar op tijd plaats is voor wat zoete of vettige zonde.

Als ik vanaf nu maar 1 maaltijd per dag zou mogen eten, dan kies ik voor ontbijt. Als er iets is dat Aalst nodig heeft, dan is het een goede ontbijt/brunchbar. En dan niet een waar je gewoon wat koffiekoeken en eitjes kan krijgen, maar een waar je lekkere en gezonde dingen kan krijgen.

Binnenkort vind je hier zonder twijfel nog veel meer gezonde ontbijtideetjes. En wie weet vind je mij ooit in mijn eigen ontbijt-koffie-zoetighedenbar. Dromen zijn gratis toch?

Ondertussen oefen ik thuis nog wat verder.

Laten we alvast beginnen met dit recept:


Ontbijtcake met appel en rood fruit (1 bakvorm van ongeveer 20x30)

Bereiding: 15 minuten l Wachten: 20 minuten


1 kop* gebroken lijnzaad (kan je zo kopen of je steekt gewoon lijnzaad even in de mixer)

2 koppen* havermoutvlokken

1 kop* kokosmelk

1 kop* gemengde noten

1 appel

150 g rood fruit naar keuze (vers of diepvries)

Honing (voor afwerking)


* Meet alles af in een klein koffiekopje.


1. Warm de oven alvast voor op 180° en leg bakpapier in de bakplaat

2. Doe eerste de gebroken lijnzaad in een kommetje en zet onder water. Zo kunnen de zaadjes wat wellen.

3. Hak de noten in stukken

4. Schil de appel en snijd in blokjes

5. Giet het overige water van de lijnzaadjes

6. Meng alle ingrediënten samen in een kom (hou wat rood fruit apart om af te werken)

7. giet in de bakvorm en duw er nog enkele bessen in

8. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven

9. Je kan eventueel wat honing over de cake gieten wanneer hij uit de oven komt. Dit zorgt voor een iets zoetere toets.


We hadden nog voldoende cake over om nog 2 keer te ontbijten. Doe zoals mij en zet je stukje cake de volgende dagen 15 seconden in de microgolf. Zo lijkt het alsof je hem net uit de oven haalt.


Naar een recept van Pascale Naessens - Beter eten is beter leven