Frangipane met vijgen

Een hartverwarmende taart voor het begin van de winter.

Ik speelde al een tijd met het idee om eens iets met vijgen te maken, maar het kwam er maar niet van. Tot ik plots een berichtje kreeg van mijn tante. Of ik geen grote kom verse vijgen kon gebruiken? Ik stuurde mijn antwoord nog voor ik wist wat ik ermee zou doen. De combinatie vijgen - amandel sprak me het meeste aan tijdens mijn zoektocht. Toen ik het recept van deze taart met frangipane en vijgen tegenkwam, was mijn keuze snel gemaakt. Ik paste het hier en daar een beetje aan op gevoel. De smaak bewees dat mijn gevoel juist zat.


De avond voor ik de taart maakte, sneed ik de vijgen middendoor en liet ze een nachtje rusten in een badje van amaretto. Een smaak die perfect past bij frangipane. Je ziet hier al hoe mooi deze vruchten wel niet zijn. En dan hebben we het nog niet over hun smaak. De vijgen die ik kreeg waren enorm rijp en ik had pas een week later tijd om ze effectief te gebruiken. Ik bewaarde een deel in de vriezer en haalde ze een dag voor het bakken er weer uit. Vijgen zijn natuurlijk seizoensgebonden vruchten. Vind je er dus geen? Dit recept is ook lekker met framboos, blauwe bes of cranberries. Bij deze taart koos ik voor voorverpakt bladerdeeg. Bladerdeeg kan je uiteraard volledig zelf maken, maar hier waag ik me (nog) niet aan. Er kruipt toch wel wat werk en tijd in en ik had te veel zin deze taart. Misschien volgende keer ;-). Zet alvast alle ingrediënten klaar zodat alles op kamertemperatuur staat. Let's go!


Recept Frangipane met vijgen (Grote stenen kom met minimum 25 cm diameter)

1 rol bladerdeeg

150 g boter

150 g basterdsuiker

2 eieren losgeklopt

150 g amandelmeel (of gemalen amandelen)

2 el bloem

2 el rum

6 à 8 vijgen middendoor gesneden voor bovenop de taart

Amaretto (optioneel)

Vijgenconfituur (optioneel)

Geschaafde amandelen (optioneel)

Optioneel: Snijd de vijgen middendoor en leg ze in een diepe vorm. Giet er een flinke scheut amaretto over en dek af met plastic folie. Laat ze een nachtje rusten.

1. Verwarm de oven voor op 175°C en vet een ronde stenen vorm in met wat boter.

2. Haal het bladerdeeg uit de verpakking en leg het open.

3. Klop de boter en basterdsuiker los in een mengkom.

4. Meng de eieren, amandelmeel, bloem en rum hier ook bij.

5. Leg het bladerdeeg in de bakvorm.

6. Smeer een laagje vijgenconfituur over het bladerdeeg (optioneel, maar lekker).

7. Stort het frangipanemengsel hierover en verdeel gelijkmatig.

8. Duw de vijgen (al dan niet geweekt in amaretto) met de bolle kant naar beneden in de taart.

9. Strooi eventueel geschaafde amandelen over de taart.

10. Bak voor 30 à 40 minuten in de oven of tot de taart mooi goudbruin is.Geïnspireerd op recept van Francescakookt.nl.