frangipane met kersen

Okeeeee, dus het is al een tijdje geleden dat ik iets deelde. Het zijn drukke dagen geweest hier. Ik tekende een contract voor een droomjob, daarnaast is het op familievlak ook geen beste tijd geweest en bouwen we ondertussen volop aan ons eigen nestje. Ik vond gewoon de tijd en zin even niet meer om de keuken in te stappen.

Tot ik enkele dagen geleden aan het bakken was en opnieuw het gevoel van ervoor voelde.

Ik had zin om nog eens iets makkelijks, simpel én lekker te maken. Dus greep ik terug naar de frangipane. Tijdens onze reis naar de Provence kwamen we terecht in de kersenstreek en ik had plots het idee om er gewoon wat in deze frangipane te gooien.

Dus zet je oven maar al aan en doe je keukenschort om. We gaan frangipane maken!

Frangipane met kersen (ronde taartvorm diameter +/- 25 cm)


Zanddeeg

200 g patisseriebloem

100 g koude boter

50 g basterdsuiker

1 eigeel

1 tl vanille-extract

2 el water


Frangipane

150 g zachte boter

150 g basterdsuiker

2 grote eieren (of 3 kleintjes)

200 g amandelpoeder

100 g patisseriebloem

250 g kersen


1. Doe de bloem en koude boter (in kleine blokjes) samen in de mengkom van je mixer. Doe er ook een snufje zout bij.

2. Mix met de deeghaken tot je een mengsel hebt dat op kruimels lijkt.

3. Doe de basterdsuiker erbij en laat nogmaals mixen.

4. Voeg nu het eigeel, vanille-extract en water erbij en laat mixen tot je een deeg hebt dat niet meer aan de kom plakt.

5. Doe wat bloem op je werkblad en rol je deeg hierop uit. Blijf rollen tot je deeg de juiste dikte heeft.

6. Boter je taartvorm in en doe hier ook wat bloem over.

7. Leg je uitgerolde deeg nu in de taartvorm, druk goed aan en zet 30 minuten in de koelkast

Ondertussen maken we het deeg voor de frangipane. Zet je oven ook alvast aan op 180° C.

8. Zorg dat de boter zacht is (niet gesmolten!) en klop deze luchtig op met de mixer.

9. Doe hier de suiker bij en mix verder tot je een luchtig geheel krijgt.

10. Doe nu een voor een de eieren erbij. zorg ervoor dat het ei volledig opgenomen is in het deeg voor je het volgende toevoegt.

11. Roer nu het amandelpoeder en de bloem onder dit mengsel.

12. neem de kersen en snijd ze in twee om de pit eruit te halen.

13. Neem de taartvorm uit de koelkast en giet het deeg over de gekoelde taartbodem.

(Wie wil kan eerst nog een laagje kersenconfituur over de bodem smeren)

14. Duw nu de halve kersen in het deeg.

15. Zet de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven en smullen maar.

Dien op met wat ijs of poedersuiker.


Aangepast recept van BBCGoodfood.com