Frambozen-rozentaartje

Dit dessert stond al enkele weken, wat zeg ik, maanden bovenaan mijn lijstje. Of misschien niet het taartje, wel de smaakcombinaties.

Vanaf het moment dat ik mijn eerste macaron met rozenwater proefde, wist ik dat dit mijn favoriete smaak was. Toen ik vorig jaar voor het eerst de Ispahan van Ladurée probeerde, stond mijn besluit vast. Ik zou iets maken met rozenwater en framboos. En stel je daar dan nog de smaak van meringue bij.

Kerstavond leek me het ideale moment om deze taartjes te maken. De smaken zijn heel specifiek en toch niet overheersend. Taartjes maken voor 10 personen had ik misschien wat onderschat, maar het resultaat mag er zijn.

De hoeveelheden waarmee ik werkte waren niet perfect. Er staan momenteel nog twee dozen met vulling in mijn vriezer. Maar dit kan je zonder problemen gebruiken over vanille-ijs, pannenkoeken, wafels,..

Ok, we gaan niet langer wachten. Tijd om aan de slag te gaan. Maar eerst nog een foto. Zijn ze niet prachtig?


Frambozentaartjes met rozenwater (voor 10 taartjes van ongeveer 10 cm diameter) - Bodem (20 min voorbereiden - 60 min wachten - 40 min bakken)


500 g bloem

240 g boter, op kamertemperatuur 160 g poedersuiker 4 eierdooiers Schil van één citroen snufje zout


Vulling (15 min bereiden - 30 min wachten)

1 kg frambozen (verse of ontdooid uit de diepvries)

4 eetlepels citroensap

4 eetlepels rozenwater

50 g zetmeel

220 g geraffineerde suiker 8 eidooiers 100 g boter


Meringue topping (20 min)

8 eiwitten, bij kamertemperatuur 300 g kristalsuiker

We beginnen met het deeg voor de bodempjes.


1. Wrijf de bloem en de boter met je vingers door elkaar

2. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eidooiers, suiker, zout en de geraspte schil toe

3. Kneed het deeg met je handen of met de deeghaken van de keukenrobot tot het een mooie bol vormt.

4. Doe plasticfolie rond het deeg en leg 1 uur in de koelkast

Terwijl het deeg in de koelkast ligt kan je alvast beginnen met de vulling.

5. Doe de (ontdooide) frambozen samen met het citroensap en het rozenwater in een kom en laat zachtjes koken.

6. Indien er te weinig vocht is kan je altijd nog wat extra water toevoegen

7. Wanneer het kookt kan je zetmeel toevoegen. Roer goed zodat er geen klonters achterblijven. Je zal zien dat de vulling wat stroperig zal worden.

8. Voeg suiker toe en roer goed tot een mooi glad mengsel

9. Voeg de eidooiers toe en roer ze goed door het mengsel

10. Voeg tenslotte de boter toe, haal van het vuur en roer tot alle boter gesmolten is.

11. Laat tenslotte afkoelen

12. Haal het deeg na 1 uur uit de koelkast

13. Warm de oven alvast voor op 180°, vet de vormpjes in en bedek de bodem met bakpapier

14. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg met behulp van een deegrol uit tot het de gewenste dikte heeft. Je kan het deeg in 2 of 3 delen verdelen om makkelijker te hanteren.

15. Snijdt het deeg uit en bedek je vormpjes. Duw de overschotten deeg af op de rand, zo sluit je taartje mooi aan.

16. Bedek de taartjes met bakpapier, leg bakbonen in elk vormpje en bak 25 minuten op 180°

17. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en laat nog 10 minuten bakken (of tot wanneer de taartjes mooi goudbruin zijn).

18. Haal de taartjes uit de oven en laat ze afkoelen in de vormpjes

19. Wanneer de taartjes afgekoeld zijn schep je de afgekoelde vulling erin tot aan de rand. Zorg dat het niet overloopt!

Tenslotte beginnen we aan de topping van meringue.

20. Klop de eiwitten op tot ze stijf zijn

21. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. Zorg er telkens voor dat alles mooi opgenomen is.

22. Klop verder tot er pieken gevormd worden.

23. Spuit de meringue in kleine piekjes op de taartjes of lepel het er op. Dit doe je zoals je zelf wilt.

24. Ga er even over met een gasbrandertje of zet onder de grill van de oven tot de topjes bruin worden.

25. Geniet van je taartje en van alle gelukzalige gezichten aan tafel!

Ik haalde inspiratie van deze site. Met behulp van een krakkemikkige vertaling lukten deze taartjes toch vrij goed!