classic carrot cake

De herfst staat iets vroeger voor de deur dan verwacht. Dus zoeken we onze meest fluffy sweater en duiken we de keuken in met verschillende herfstreceptjes.

Een cake die volgens mij perfect bij deze tijd van het jaar past is de carrot cake, of worteltaart. Maar carrot cake klinkt gewoon lekkerder toch?

Ok, het klinkt misschien een beetje vreemd, wortel in een cake. Ik was ook heel sceptisch toen ik het de eerste keer voorgeschoteld kreeg. Maar geloof me, deze cake wil je echt proeven. De combi tussen de lekkere, kruidige cake en de frisse Cream cheese frosting is gewoon perfect.

Laat de lange lijst aan ingrediënten je niet afschrikken, voor je het weet staat hij heerlijk te bakken in je oven.

Klassieke Worteltaart (2 vormen van 20x30 of 1 ronde vorm van 23cm)

Bereiding: 30min I Bakken: 50min


Cake

290 g patisseriebloem

2 tl baking soda

2 tl kaneel

2 tl nootmuskaat

1 tl gemalen kruidnagel

Snufje zout

110 g grofgehakte pecannoten of walnoten (of een mix)

4 eieren

300 g kristalsuiker

90 g bruine suiker

300 ml zonnebloemolie

500 g fijngeraspte wortelen


Frosting

300 g philadelphia (of andere roomkaas)

150 g zachte boter (niet gesmolten!)

2 tl vanille-extract

Snufje zout

250 g bloemsuiker


1 handvol gehakte pecannoten/walnoten

1. Rasp de wortelen heel fijn en zet ze even opzij.

2. Zet je oven alvast aan op 180°C en bedek je bakvorm(en) met bakpapier en wrijf lichtjes in met boter.

3. Doe de patisseriebloem, baking soda, zout, kaneel, nootmuskaat en gemalen kruidnagel in een mengkom en meng door elkaar.

4. Neem 1/4de hiervan en doe dit in een afzonderlijke kommetje.

5. Doe hier de gehakte noten in en meng door elkaar.

6. Neem een tweede mengkom en doe hier de eieren, kristalsuiker en bruine suiker in en mix op middelhoge stand door elkaar.

7. Doe hier, terwijl je blijft mixen, zachtjes de olie bij en mix tot je een mooi glad geheel hebt.

8. Doe je eimengsel bij je bloem/kruidenmengsel en meng door elkaar met een rubberen of houten spatel.

9. Voeg hier vervolgens de geraspte wortelen en het noten/bloemmengsel.

10. Meng met een spatel tot een mooi glad deeg.

11. Giet je deeg in de bakvorm(en) en zet 45 minuten in een voorverwarmde oven.

12. Test met een prikker of hij er droog uitkomt voor je je cake uit de oven haalt.


Laat je cake volledig afkoelen voor je hem bedekt met frosting.

1. Meng de Philadelphia, zachte boter, vanille-extract en zout door elkaar.

2. voeg beetje per beetje de bloemsuiker toe en mix elke keer tot het is opgenomen door het kaasmengsel. Je zal zien dat je frosting dikker wordt.

3. Bedek je cake met de frosting en strooi er wat noten over.


Naar een recept van Once upon a chef