Chocoladecake met olijfol

Een smeuïge chocoladecake die zowel lactose- als glutenvrij is. Klinkt bijna té mooi om waar te zijn. Daar bovenop is dit een taart die niet kan mislukken. Zet je oven maar al aan.

Het geheim van deze cake is het gebruik van amandelmeel en olijfolie. Dat zorgt ervoor dat je geen opgeblazen gevoel hebt na het smullen. Geloof me, ook ik kan er van meespreken.

Dit recept heb ik uit mijn favoriete bakboek ooit, 'Homebaked' van Yvette Van Boven. Ik probeer altijd wel zelf wat aan de slag te gaan met de recepten, maar dit recept was gewoon goed! Het enige dat ik niet doe is rasp van grapefruit toevoegen. Ik ben er gewoon echt geen fan van en ik vind ook niet dat er iets mist in het recept. Maar probeer vooral zelf te experimenteren met smaken, zo ontdek je soms de lekkerste dingen.


Chocoladecake met olijfolie (1 springvorm van 24 cm)

Bereiding: 30 min I Bakken: 35 - 40 min


200 g chocolade , +/- 80% cacao voor lekkere sterke smaak

100 ml olijfolie

2 x 100 g fijne suiker

5 eieren

70 g amandelmeel

Snufje zout

Cacao (afwerking)


1. Warm alvast de oven voor op 175°.

2. Vet je springvorm een beetje in en leg een op maat geknipt bakpapier op de bodem en vet ook een beetje in.

3. Zet een pot op het vuur en smelt de chocolade au bain marie.

4. Terwijl de chocolade aan het smelten is kan je de eieren alvast splitsen. Doe de eiwitten in een schone mengkom.

5. Eens de chocolade gesmolten is, roer je hier de olijfolie door tot een mooi egaal mengsel.

6. Voeg de eerste 100 g suiker, de eidooiers, het amandelmeel en het snufje zout toe aan het chocolade-olijfoliemengsel.

7. Klop dit allemaal samen op.

8. Klop nu de eiwitten op tot ze stijf zijn. Doe hier beetje per beetje het tweede deel van de suiker bij.

9. Spatel het eiwit nu in kleine delen onder je chocolademengsel. Doe dit zachtjes en voorzichtig en probeer je spatel niet op de kom af te kloppen. Anders gaat je luchtigheid verloren.

10. Giet alles in je bakvorm en zet 35-40 min in de voorverwarmde oven.

11. Laat de taart na het bakken volledig afkoelen. Maak je geen zorgen als ze 'inzakt', dit is de bedoeling.

12. Strooi vlak voor je ze opdient wat cacao over de taart en hou je klaar voor heel wat gesmak aan tafel.

Smakelijk!



Naar een recept uit homebaker van Yvette Van Boven