Chocolade-Speculaastaart

Ken je die speculaaskoekjes met aan één kant chocolade? Deze taart doet me steeds denken aan die lekkernij. Alleen moet ik me na deze taart niet zo schuldig voelen.

Deze taart is er ook eentje dat ik vond in een van mijn Pascale Naessens boeken. Het recept was gewoon té eenvoudig om niet uit te proberen. De bodem van deze taart bestaat enkel uit speculaas en boter. Daarboven doe je eigenlijk enkel een chocolademousse en wat chocoladeschilfers. Meer moet dat niet zijn toch?

Doordat deze taart niet gebakken wordt, brokkelt ze nogal wanneer je er een stuk uitsnijdt. Maak daarom de taart rechtstreeks op een mooie schotel of op een mooi serveerbord. Je kan deze taart zeker maken voor 8 - 10 personen. Doordat ze vrij zwaar is hoeft niet iedereen een groot stuk te krijgen. Je kan natuurlijk ook afzonderlijke bordjes/potjes per persoon maken.

Speculaas-Chocoladetaart (1 groot serveerbord - +/- 8-10 personen)

Bereiding: 30 min l Koelen: 1 uur


250 g speculaas

75 g boter

300 g pure chocolade (hoog cacaopercentage)

5 eieren

Chocoladeschaafsel als garnering​


1. Neem een steelpannetje en laat de boter zachtjes smelten

2. Ondertussen kan je de speculaas verkruimelen in de blender. Heb je geen blender? Doe de speculaas in een plastic zak en rol erover met een deegrol.

3. Meng vervolgens de gesmolten boter door de speculaaskruimels.

4. Bedek de bodem van je schotel of bord hiermee en druk goed aan.

5. Smelt nu de chocolade au bain marie en laat dan even staan.

6. Begin hierna met het scheiden van de eieren.

7. Roer de eidooiers door de gesmolten chocolade. Het kan zijn dat je eidooiers beginnen te stollen. Dit wil zeggen dat de chocolade nog te warm is.

8. Klop de eiwitten luchtig op tot schuim. Doe zeker de stevigheidstest met de kom boven je hoofd.

9. Spatel deze vervolgens voorzichtig door de gesmolten chocolade. Doe dit rustig en tik zeker niet op de kom, anders haal je de luchtigheid terug uit het mengsel.

10. Lepel of giet dit mengsel nu over de speculaasbodem.

11. Versier met chocoladeschaafsel of schilfers.

12. Zet minstens 1 uur in de koelkast voor je de taart opdient.