Cheesecake met rabarbercurd

Nog een receptje met rabarber, want we kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Nu het eindelijk rabarberseizoen is, kunnen we er maar beter van profiteren.

Ik had al vaker van Lemon Curd gehoord, maar aangezien ik totaal geen fan ben van citroen in mijn dessert, wou ik iets anders. Dus waagde ik me aan deze rabarbercurd. Hij is echt hemels, al zeg ik het zelf. Niet té zuur, niet té zoet, net goed!

Laten we eerst starten met de rabarbercurd. Het is even je best doen, maar het stelt zeker en vast niet teleur.


Rabarbercurd (Recept voor 2 confituurpotjes vol)


500 g rabarber (gewassen en geschild)

3 eieren

150 g kristalsuiker

2 à 3 el bloem

180 g boter (in blokjes)

Roze kleurstof (optioneel)


1. Snijd de rabarber in gelijke stukken van 2 cm ongeveer.

2. Doe de rabarber in de blender en mix tot een puree. Dit kan je ook met een stafmixer doen.

3. Zeef nu de rabarberpuree boven een kommetje zodat je het sap kan opvangen. Normaal zal je ongeveer 300 à 400 ml sap moeten hebben. De restanten van de puree heb je niet nodig.

4. Neem nu een mengkom en doe hier de eieren en de suiker in. Klop dit goed door elkaar tot ze mooi dik zijn.

5.Roer er vervolgens ook de bloem door.

6. Neem een steelpannetje en doe hierin je eiermengsel, de blokjes boter en 2/3de van het rabarbersap.

7. Zet je vuur op een middelhoge stand en laat rustig inkoken terwijl je blijft roeren Dit kan even duren. Zet je vuur zeker niet hoger zodat je eitjes niet gaan stollen.

8. Als je card niet de gewenste dikte krijgt kan je altijd nog wat bloem toevoegen en even laten inkoken, normaal zal je mengsel dan dikker worden.

9. Als je de gewenste dikte bereikt hebt kan je eventueel nog wat rabarbersap toevoegen tot je de gewenste smaakt bereikt hebt. Indien je mengsel opnieuw te slap geworden is laat je weer met wat bloem inkoken. (het proces doet wat denken aan bechamelsaus vind ik)

10. Neem de curd van het vuur wanneer je de gewenste dikte en smaak bereikt hebt.

11. Indien je graag die zachte roze kleur van rabarber wilt, kan je een beetje roze kleurstof toevoegen. Doe dit per kleine beetjes zodat je niet plots een fluoroze curd hebt. There's no way back.

Ik gebruikte de curd vervolgens in deze cheesecake. Roer er gewoon enkele lepels door net voor je hem in de oven steekt. Je hoeft geen vruchten meer toe te voegen achteraf.

Dien de cheesecake op met een lepeltje rabarbercurd erbij, heerlijk zomers.

Smakelijk!