Brioches met chocolade

Een chocolade brioche is iets dat ik altijd zal meenemen tijdens een roadtrip, een lange wandeling of een fietstocht. Zo makkelijk mee te nemen en vooral heel lekker.

In mijn laatste jaar op de Hogeschool woonde ik 4 maanden in Grenoble, Frankrijk en leerde ik de briochebroodjes kennen. Een brioche is eigenlijk iets tussen brood en cake, lekker luchtig met een zachte botersmaak. Een specialiteit van waar ik 'woonde' was de brioche de Saint-Genix. Een brioche met rode suikerparels, heeeemeeeeels. Deze breng ik standaard mee wanneer ik in de buurt van Grenoble ben.

Voor ik dit recept uitprobeerde kocht ik ze altijd in de supermarkt, maar deze waren zo vettig dat ik er maagpijn van kreeg. Duuuus, ging ik gewoon zelf aan de slag.


Bak je mee?!

Brioches met chocolade

Bereiding: 20 min I Rijzen: 2 x 40 min I Bakken: +/- 15 min


250 ml lauwe melk

1 ei

Zakje instant gist

4 eetlepels suiker

1 pakje vanillesuiker

60 gr gesmolten boter

100 gr chocoladedruppels

500g bloem

1 eidooier voor de bovenkant

1. Doe de lauwe melk in een kommetje en doe hier de gist bij. Roer tot de gist opgelost is, er zullen belletjes ontstaan.

2. Smelt de boter op een laag vuurtje of op een lage stand in de microgolfoven.

3. Doe de gesmolten boter, ei, suiker, vanille suiker, bloem en de melk met gist samen in een mengkom en kneed door elkaar tot een homogeen deeg.

4. Doe de chocolade bij het deeg.

5. Bedek je kom met huishoudfolie en laat je deeg 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.

6. Na het rijzen verdeel je het deeg in gelijke bolletje. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

7. Dek ze af en laat nog eens 40 minuten op kamertemperatuur rijzen.

8. Warm ondertussen je oven alvast voor op 200 °C.

9. Klop de eidooier los en bestrijk je brioches hiermee net voor ze in de oven gaan.

10. Bak tot de broodjes mooi goudbruin zijn. Opgepast: dit kan heel snel gaan, hou ze dus zeker goed in het oog. De broodjes mogen zeker niet té droog worden.