Appel-Amandelcake

Een klassieker, maar dan met dat beetje extra.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan nooit, maar dan echt N O O I T weerstaan aan een lekkere appelcake. Ik eet ze graag op de klassieke manier, met rozijntjes of warm met een bolletje vanilleijs erbij. Maar mijn absolute favoriet is deze versie.

Twee smaken die mooi complementeren zijn appel en abrikoos. En laten dat net de twee hoofdelementen zijn van deze cake. Afgewerkt met kaneel en geschaafde amandelen smaakt dit zo simpel en toch hemels lekker.


Ben je, net als mij, niet altijd even handig wanneer het op bakken aankomt, dan is deze taart perfect voor jou. Door zijn eenvoud mag dit een ruwe imperfecte taart zijn. De smaak staat hier, en eigenlijk bij elk baksel, centraal.

Begin alvast appels te schillen want we vliegen er onmiddellijk in.


Recept Appel-Amandelcake (1 bakvorm van 23 cm diameter of een rechthoekige cakevorm)


4 appelen

1/2 citroen

200 g boter

200 g witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

4 eieren

300 g zelfrijzende bloem

Geschaafde amandelen

Abrikozenconfituur

1. Schil de appels en snij in partjes. Deze moeten zeker niet allemaal dezelfde dikte of grootte hebben. Besprenkel ze eventueel met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.

2. Warm de oven voor op 180°, vet je bakvorm in en bekleed met bakpapier. Dit moet niet perfect passen en mag er gerust 'rommelig' uitzien.

3. Meng de boter samen met de suiker en de vanillesuiker tot een mooie egale massa.

4. Voeg de eieren één voor één toe. Meng na toevoeging van een ei terug tot een glad deeg voor je het volgende toevoegt.

5. Voeg daarna de bloem in één keer toe en meng tot een glad deeg.

6. Giet het deeg in de ingevette bakvorm en leg de appelpartjes dakpansgewijs (of zoals je zelf wilt) bovenop je cake

7. Strooi wat kaneel over de appels (optioneel)

8. Bak de cake ongeveer 1 uur op 180°. Controleer met een prikker of je cake klaar is.

9. Strijk de abrikozenconfituur naar eigen wens over de nog warme cake. Ik ging voor enkel het midden. Je kan natuurlijk ook de volledige cake bedekken, maar dit zal minder mooi zijn.

10. Strooi er onmiddellijk de geschaafde amandelen over zodat ze goed blijven plakken in de confituur.

11. Geniet van de taart terwijl ze nog wat warm is. Als ze volledig is afgekoeld durf ik ze wel eens enkele seconden in de magnetron te zetten om terug dit gevoel van vers gebakken te krijgen.Gebaseerd op een recept van libelle-lekker.be.